Pagina 1 van 5

Het grote keuken topic

Geplaatst: 03.09.2023 - 23:24
door JeroenSpock
Nou daar is 'ie dan, het topic waar we onze culinairce hoogstandjes mogen showen.
Al tijden roepen we bij elke foto met lekkers om een topic waar de recepten gedeeld worden, dus bij deze. Gaat uw gang!
We hebben hier allemaal de Volvo gemeen, maar beroepen en hobby's verschillen zo veel dat we met zijn allen gewoon heel veel weten. Daar moeten wel hobby en beroepskoks tussen zitten.

En laat ik dan beginnen met een vraag over pannen, om al dat lekkers in te bereiden.
In mijn eerdere topic over de inductie kookplaat kwam een paar keer naar voren dat er dan ook nieuwe pannen moeten komen.
Maar wat voor pan? Collega vertelde een tijdje terug over een koekenpan zonder anti aanbak laag, want slecht voor je.
Hij had het over een pan die hij met een soort bijenwas moet inkoken, en ook goed bijhouden maar dan kan je er alles mee doen zonder dat het aanbakt.

Doet me ook denken aan Noorwegen, ooit op vakantie gaf een Noor mij een koekenpan aan die ik bijna liet vallen omdat hij zo zwaar was.
Hij moest lachen en zei, ja die gaan ook een jaar of 30-40 mee. Zoiets dus, niet bezuinigen op kwaliteit.

Vriendin had vorige maand zo'n kale koekenpas van lidl besteld, maar dat was niks (je verwacht het niet).
Dus, welke pan? Welk merk? Wat voor materiaal? Ik heb een paar dingen opgezocht en kom wel wat moois tegen. Zo kwam ik ook op emaille pannen.

https://www.google.nl/search?q=email+so ... 7&biw=2560

https://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-st ... -zwart.htm

https://www.zwilling.com/nl/staub/gietijzer/

https://sola.nl/product/tri-ply-koekenp ... 1#moreInfo

Het grote keuken topic

Geplaatst: 03.09.2023 - 23:28
door JeroenSpock
En om toch alvast wat (simpels) lekkers toe te voegen aan het topic:
Verse kruidenboter en spinazie/feta broodjes. Niet omdat het zo gezond is maar wel lekker.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 14:41
door Bover
Jeroen ik prefereer de gietijzeren Le Creuset pannen. Voor sauzen is een Ducq koperen pan voor de sauzen echt vele malen lekkerder...
En ja er is altijd duurder beter enz maar we koken niet in een drie ster Michelin of zoiets maar thuis, kook ok op inductie

De pannen niet en niet in de vaatwasser doen. Feitelijk moet je gietijzeren pannen met heet water en zeer minimaal drupje afwasmiddel ( om water en vuil te binden) schoonmaken. De pannen gaan hier al twintig jaar mee.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 14:58
door Urbexpeditie
Jeroen, laat je niet gekmaken....
Een goeie set RVS pannen met dikke bodem is voor inductie prima geschikt. Staat ook op de bodem van de pannen. Voordeel van RVS is, kan in vaatwasser, geen coating in de pan, wegen geen drol en de aanschafprijs is laag.
Ik heb zelf niet zoveel met IKEA, maar daar is de keuze reuze.
In een gezinssituatie is gietijzer een drama. Die dingen zijn zwaar en je moet ze met de hand afwassen. Leuk voor een paar keer, maar dagelijks ga je er de pest aan krijgen.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 15:04
door Bover
URB 100% oneens. Maar ieder haar mening

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 15:11
door Urbexpeditie
Koper pannen (net als aluminium) zonder staalbodem gaan niet werken omdat deze niet over een "magnetische" eigenschap beschikt. Maar heeft die deze wel, dan helemaal prima.
De RVS pannen met dikke bodem (en tekst inductie) hebben een stalen bodem waardoor ze deze eigenschap wel hebben. Deze bodems zijn gemaakt van een ferromagnetisch materiaal. Gietijzer overigens ook. Maar die zijn loodzwaar en ongemakkelijk in een meerpersoonshuishouden.

Volgens mij schrijf ik niets geks...

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 16:44
door teebee
RVS voldoet uitstekend.
Handigheidjes:
Doorzichtige deksels (glas)
Deksels met div ‘afstoom-openingen’ (voorkomt overkoken, en zijn tevens handig met afgieten)
Hittebestendige grepen (dat je je klauwen niet brandt)
Dat z een beetje praktisch in elkaar passen (ruimtebesparend in je kast)
Gebruik evt in de kast (en ook bij in elkaar plaatsen) vilten tussen-zetters, zo voorkom je beschadigingen aan je bodems en dus kassen op je inductieplaat…

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 16:51
door Msuidgeest
Heel belangrijk: hou je glazen kookplaat goed schoon! Het vuil brandt er gewoon op vast en is alleen dan te verwijderen met een verfkrabber die schilders gebruiken om verf van het glas te krabben.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 16:58
door Walter
met inductie worden de handgrepen sowieso al niet zo warm. Onze RVS BK pannen kan ik zo beetpakken, bij op vakantie op gas koken wordt je dat vanzelf duidelijk. Alleen de Le Crueset stoofpan wordt heet

Heb nu koekenpannen en wok van Ibilli gekocht, inderdaad zware jongen maar erg tevreden mee. Hiervoor oa Scanpan gehad en daar lang mee gedaan. Wel met anti-aanbak, die zijn er ook op vriendelijke basis tegenwoordig. Heb een sauspannetje van Fissler, erg tevreden over. Ook Berghoff koekenpan gehad. Fijn ding, alleen de anti-aanbak was verantwoord maar erg zacht en dus snel beschadigd. Vaatwasser komen de pannen niet bij in de buurt

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 16:59
door teebee
Msuidgeest schreef: 05.09.2023 - 16:51 Heel belangrijk: hou je glazen kookplaat goed schoon! Het vuil brandt er gewoon op vast en is alleen dan te verwijderen met een verfkrabber die schilders gebruiken om verf van het glas te krabben.
Je hebt ze in minder grove uitvoering, speciaal voor dit soort kookplaten. Daar zit dan een minder ‘grof’ (ouderwets) scheermesje in.
Zou geen verfkrabber gebruiken; de messnede is veel gevoeliger voor butsjes/beschadigingen en dan heb je dus alsnog krassen….

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 17:01
door teebee
Walter schreef: 05.09.2023 - 16:58 met inductie worden de handgrepen sowieso al niet zo warm. Onze RVS BK pannen kan ik zo beetpakken, bij op vakantie op gas koken wordt je dat vanzelf duidelijk. Alleen de Le Crueset stoofpan wordt heet
Is niet helemaal waar, wij hebben oa (gegoten) vlees-pannen en oa een pannenkoeken-pan waarvan de handgrepen weldegelijk heet worden.
Ze zijn voorzien van (verwijderbare) siliconen overzet-grepen.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 17:04
door Walter
one koekenpannen hebben RVS handvaten, worden niet heet. Herken jouw ervaring alleen van de gietijzeren braadpan.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 17:14
door Urbexpeditie
Wij hebben alles RVS met staalbodem (BK)
Enkel de koekenpan niet. Die is van een Zweeds merk en heeft deels een houten steel. Die steel wordt tenmiste niet warm.
En een grote 9 liter soeppan. Die gebruiken wij dan weer om wekpotten in uit te koken 😂

Screenshot_20230905_171348_Gallery.jpg

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 17:32
door Urbexpeditie
teebee schreef: 05.09.2023 - 16:59
Msuidgeest schreef: 05.09.2023 - 16:51 Heel belangrijk: hou je glazen kookplaat goed schoon! Het vuil brandt er gewoon op vast en is alleen dan te verwijderen met een verfkrabber die schilders gebruiken om verf van het glas te krabben.
Je hebt ze in minder grove uitvoering, speciaal voor dit soort kookplaten. Daar zit dan een minder ‘grof’ (ouderwets) scheermesje in.
Zou geen verfkrabber gebruiken; de messnede is veel gevoeliger voor butsjes/beschadigingen en dan heb je dus alsnog krassen….
Goed punt wat je opmerkt. Verfkrabber vern***d je kookplaat. Die "scheermesjes" worden ook aanbevolen. Heb ze hier ook liggen. Maar beste is gewoon de inductiekookplaat na gebruik afnemen. Dan blijven je spulletjes ook netjes.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 18:43
door WillyWortel2
Bover schreef: 05.09.2023 - 14:41 Jeroen ik prefereer de gietijzeren Le Creuset pannen. Voor sauzen is een Ducq koperen pan voor de sauzen echt vele malen lekkerder...
En ja er is altijd duurder beter enz maar we koken niet in een drie ster Michelin of zoiets maar thuis, kook ok op inductie

De pannen niet en niet in de vaatwasser doen. Feitelijk moet je gietijzeren pannen met heet water en zeer minimaal drupje afwasmiddel ( om water en vuil te binden) schoonmaken. De pannen gaan hier al twintig jaar mee.
Le Creuset is in mijn kookwinkel echt het topsegment. Er gaat niets boven.

Saus pannen is een smaak kwestie.
Ik moet me behelpen me met een RVS pannetje.
Een kleine garde is wel van belang.
Die is essentieel voor een goed resultaat.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 18:45
door teebee
Urbexpeditie schreef: 05.09.2023 - 17:32
teebee schreef: 05.09.2023 - 16:59
Msuidgeest schreef: 05.09.2023 - 16:51 Heel belangrijk: hou je glazen kookplaat goed schoon! Het vuil brandt er gewoon op vast en is alleen dan te verwijderen met een verfkrabber die schilders gebruiken om verf van het glas te krabben.
Je hebt ze in minder grove uitvoering, speciaal voor dit soort kookplaten. Daar zit dan een minder ‘grof’ (ouderwets) scheermesje in.
Zou geen verfkrabber gebruiken; de messnede is veel gevoeliger voor butsjes/beschadigingen en dan heb je dus alsnog krassen….
Goed punt wat je opmerkt. Verfkrabber vern***d je kookplaat. Die "scheermesjes" worden ook aanbevolen. Heb ze hier ook liggen. Maar beste is gewoon de inductiekookplaat na gebruik afnemen. Dan blijven je spulletjes ook netjes.
Precies. Speciaal scheermesje gebruiken indien nodig (vastgekoekt). Maar met heet water volstaat veelal. Af en toe met speciaal reiniger (wit goedje, 1x inwrijven en zodra droog weer uitwrijven).
Maar iig geen gekluns met een verfkrabber want daar ga je heel snel spijt van krijgen.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 18:52
door Bover
Als je functioneel kookt is de BK set voldoende. Kook je met meer aandacht en is het je hobby dan zou ik voor “ de betere pan” gaan. Of je met dd hand afwassen gaat vervelen is voor ieders eigen rekening.

Teebee
Fisker pannen heb ik ook en die verdeelt de warmte erg goed. Zeer fijne pan. Die Bk pannen heb ik weggedaan door de jaren heen. Dd warmte geleiding is matig vergeleken met bijv Fisler RVS. Bodem dikte en legering maken het verschil.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 19:08
door Urbexpeditie
Hahahahaha..... Getver....
Wordt hier wel erg plakkerig
Wordt tijd voor een bak escargot 🐌🐌
Bover schreef: 05.09.2023 - 18:52 Fisker pannen heb ik ook en die verdeelt de warmte erg goed. Zeer fijne pan. Die Bk pannen heb ik weggedaan door de jaren heen. Dd warmte geleiding is matig vergeleken met bijv Fisler RVS. Bodem dikte en legering maken het verschil.
Ben wel benieuwd naar je Fiskars pannen. Toevallig een foto van?

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 19:15
door teebee
Bover schreef: 05.09.2023 - 18:52 Als je functioneel kookt is de BK set voldoende. Kook je met meer aandacht en is het je hobby dan zou ik voor “ de betere pan” gaan. Of je met dd hand afwassen gaat vervelen is voor ieders eigen rekening.

Teebee
Fisker pannen heb ik ook en die verdeelt de warmte erg goed. Zeer fijne pan. Die Bk pannen heb ik weggedaan door de jaren heen. Dd warmte geleiding is matig vergeleken met bijv Fisler RVS. Bodem dikte en legering maken het verschil.
Wij hebben WMF Function4 set. Bevalt uitstekend. Handvatten blijven koud.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 05.09.2023 - 19:19
door Bover
Teebee
Tja nu vind ik pannen leuk dus toch ff een vraagje, is die WMF die pan die afgiet mogelijkheid hebben ingebouwd in de deksel? Dat lijkt me wel te gek...maar ok gewoon afgieten heeft ook wat in een vergiet...