Pagina 3 van 5

Het grote keuken topic

Geplaatst: 17.09.2023 - 19:51
door Urbexpeditie
Screenshot_20230917_191816_Gallery.jpg
Bezig met het coaten van de carbonstalen pannen.
Nieuwe moet je eerst met lauw water afwassen, daarna invetten met bakolie of zoutloze boter. Overtollige er af vegen. En vervolgens een uur de oven in op 150°C.
Dit doe je driemaal. Daarna is de pan gebruiksklaar.
Dat inbranden is om een natuurlijke coating te creëren. Hierdoor brand je product niet aan omdat de poriën in het staal dan afgesloten worden.
Schoonmaken is simpel. Niet in de vaatwasser. Gewoon een beetje lauw water. Daarna schoonvegen.
Eventueel kan je wat zout oplossen in het lauwe water.
Goed afdrogen en dan gaat de pan heel lang mee.
Bij dagelijks gebruik het coaten om de twee maanden herhalen.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 17.09.2023 - 19:56
door steven.vuylsteke
Dat is interessant. Wist ik helemaal niet. Mooie kloeke pan trouwens.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 17.09.2023 - 20:11
door Urbexpeditie
Dank u!

Feitelijk doe je hetzelfde met de gietijzeren pannen.
Je kan de pannen ook schoonmaken met Brillo staalwol of gewoon staalwol. Maar dan moet de coating wel opnieuw gedaan worden.

Vroeger deden mijn ouders niet anders. Stond zo'n grote doos Brillo in het keukenkastje met zo'n rol staalwol er in. Dan werd de pan schoongemaakt en stond deze dezelfde avond omgekeerd op de houtkachel in te branden.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 17.09.2023 - 21:30
door fredhead
Ga ik hier van de week eens proberen.
Hebben hier een pan die flink aanbakt, kijken of dat dat over is.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 17.09.2023 - 22:25
door Urbexpeditie
fredhead schreef: 17.09.2023 - 21:30 Ga ik hier van de week eens proberen.
Hebben hier een pan die flink aanbakt, kijken of dat dat over is.
Als het een stalen pan is zonder kunstoffen coating dan is het goed te doen.
Eerst even goed schoonmaken. Desnoods met staalwol. En vervolgens zoals beschrijving.
Wel na iedere keer uit de oven de pan even laten afkoelen.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 18.09.2023 - 13:58
door Bover
fredhead schreef: 17.09.2023 - 21:30 Ga ik hier van de week eens proberen.
Hebben hier een pan die flink aanbakt, kijken of dat dat over is.
Gietijzer pan na gebruik in smeren met een beetje plantaardige olie en dan ontstaat een natuurlijke anti aanbak laag, tenminste zo doen wij het...zullen we l veel manieren zijn uit oma/opa tijd.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 18.09.2023 - 14:25
door fredhead
Een laagje hebben we al geprobeerd maar dat werkt zo goed als niet.
Wil het met de oven zeker een kans geven.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 22.09.2023 - 20:08
door Urbexpeditie
Weinig animo voor de zgn culinaire hoogstandjes

Het grote keuken topic

Geplaatst: 22.09.2023 - 20:35
door Bover
is ook een autoforum....

Het grote keuken topic

Geplaatst: 22.09.2023 - 21:37
door Msuidgeest
Urbexpeditie schreef: 22.09.2023 - 20:08 Weinig animo voor de zgn culinaire hoogstandjes
Ik stelde dit topic voor maar het animo is er inderdaad nog niet.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 22.09.2023 - 21:41
door Urbexpeditie
Is wel jammer want ik vermoed dat er best een aantal goede hobby koks tussen zitten.
Maar... altijd welkom in mijn blog 🍽️

Het grote keuken topic

Geplaatst: 22.09.2023 - 22:42
door Msuidgeest
Da's wel een dingetje Martin: je schrijft best veel over eten en hoe je dat gevangen hebt, maar dat staat nog niet hier geschreven. Terwijl jij wel het meest schrijft over koken en eten.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 22.09.2023 - 23:23
door Urbexpeditie
Laat ik het zo omschrijven:
Als je tussen de regels goed leest, dan snap je waarom ik het schrijf op mijn eigen blog.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 22.09.2023 - 23:40
door Msuidgeest
Hmmm. Ik proef dat ik hier de verkeerde toon heb aangeslagen.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 23.09.2023 - 00:15
door Urbexpeditie
Msuidgeest schreef: 22.09.2023 - 23:40 Hmmm. Ik proef dat ik hier de verkeerde toon heb aangeslagen.
Hahaha, neehoor Mark.
Ik kan "het" prima negeren.
Daarnaast, ik schreef eea op mijn eigen blog en dat voelt ook beter aan om dat te blijven doen.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 23.09.2023 - 08:47
door Bover
ja en dit was de zendtijd voor "eigen blog" ding dong :whistle:

Verder hebben we net onderstaand ding aangeschaft om een citroen schil te pellen

Het grote keuken topic

Geplaatst: 23.09.2023 - 15:52
door Urbexpeditie
fredhead schreef: 17.09.2023 - 21:30 Ga ik hier van de week eens proberen.
Hebben hier een pan die flink aanbakt, kijken of dat dat over is.
En, nog uitgeprobeerd?
Hier de pannen gedaan en ze werken prima. Koekenpan bakt ook niet aan.


Voor de liefhebber:
Morgen leg ik op mijn blog eea uit over de verschillen tussen de soorten bloem/meel voor brood, pizza, cake, gist, desem, bakpoeder, rijzen enz.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 23.09.2023 - 18:04
door fredhead
Nog niet, ga ik morgen proberen.

Het grote keuken topic

Geplaatst: 23.09.2023 - 20:19
door steven.vuylsteke
Vandaag nog vrienden op bezoek. Daar de regengoden hun biezen hebben gepakt, heb ik de tijd genomen om de kamado nog eens warm te stoken.
Veel meer dan 10 hamburgers voor vier volwassenen en enkele kinderen hoeft het soms niet te zijn.
Broodjes indirect gegrild, burgers op de lage stand boven de gloeiende kool. Na het draaien, de kaas erop, deksel dicht en klaar.
Vers gebakken ajuin, tomaat, rode biet, agurk plus enkele sausjes op tafel en zo kan iedereen zelf dresseren naar believen. Zeker voor de kinderen is het zelf bouwen van de hamburger een leuke beleving.
En de vrouw die had vanmiddag Jota gemaakt. Een sloveens gerecht op basis van zuurkool en spek. Kom ik nog wel eens op terug

Het grote keuken topic

Geplaatst: 23.09.2023 - 20:40
door Urbexpeditie
Kijk, lekker genieten man.
Veel lol van de kamado? Staat hier nog op mijn lijstje namelijk. Eigenlijk een domme vraag want iedereen is er positief over als ik de recenties lees.