A.s, zaterdag. Nacht van de Militaire Muziek in het NMM

Hier post je over van alles wat je boeit en niets met auto's te maken heeft. Ook wel het OH topic genoemd.
Denk wel om de forum regels!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ben
Executive Member
Berichten: 40669
Lid geworden op: 09.09.2004 - 16:57
Locatie: Even ten noorden van de Paltz
Contacteer:

SOESTERBERG - Te midden van tanks en gevechtsvliegtuigen luisteren naar een ensemble of swingende bigband? Het kan tijdens de tweede editie van de ’Nacht van de militaire muziek’. Het festival met acht podia en optredens van dertig militaire ensembles is zaterdag in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg.

Volgens organisator Ron Geurts van de Militaire Muziek Krijgsmacht kunnen bezoekers een route uitstippelen langs de acht podia, museumstukken en eet-en-drinkgelegenheden. „Het is een groot gebouw en als je er op de avond zelf rondloopt, dan is het net als zappen langs tv-zenders. Je komt langs allerlei sferen en kleuren.”

Overdonderd

De eerste editie van het festival trok vorig jaar zo’n 1700 bezoekers. Op een moment was het zelfs zo druk dat er file ontstond vanaf de A28 bij Soesterberg. „De parkeerwachters waren overdonderd door de enorme aantallen bezoekers. Het museum was splinternieuw en had sinds de opening niet zo’n piekdrukte meegemaakt.” Dit jaar worden zo’n tweeduizend mensen verwacht. „We hebben het parkeerprobleem aangepakt. Ook zijn er meer zitplaatsen, meer horecapunten en is er een nog bredere programmering.”

Militairen

De muziekstijlen lopen uiteen van jazz tot Top-2000 hits, van regimentsmarsen tot klassieke composities. Een ding hebben de tweehonderd uitvoerende musici met elkaar gemeen, ze zijn allemaal militair. Vaak denken we bij het horen van dat woord meteen aan een soldaat met geweer. Maar dat is niet het geval bij adjudant Frans Mineur (53) uit Soesterberg, sinds 1983 drummer bij het Orkest van de Luchtmacht. Mineur: „Ik ben puur muzikant. Je kan het vergelijken met een elektrotechnicus die aan helikopters sleutelt. Alleen maken wij muziek in naam van de luchtmacht, bijvoorbeeld bij ceremoniële aangelegenheden.”

Swingen

Mineur treedt net als vorig jaar weer op als drummer in de bigband van de Luchtmacht. „Dit keer wilden we iets met swing doen en besloten we ons te wagen aan het repertoire van jazzdrummer Buddy Rich. Vijf trompetten, vier trombones, vijf saxen en een ritmesectie. Echte spierballenjazz.” De Soeststerbergse muzikant gaat tijdens de avond ook nog met een ander gezelschap het podium op. „Met The Airforce All Stars spelen we muziek van Frank Sinatra. De swing heeft altijd al een beetje bij de Luchtmacht gehoord. Zo spelen we ’Come fly with me’. Dat is natuurlijk een dikke knipoog. Het mooie aan dit festival is dat alle grote militaire orkesten op één locatie spelen. De orkesten worden vertegenwoordigd als kleine ensembles waarmee allerlei uithoeken van het muzikale spectrum worden opgezocht.”

Er zijn nog wat kaarten beschikbaar op www.nmm.nl
En ik heb dienst, dus ............ tot zaterdag ! :D
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Ben op 01.01.1970 - 01:00, 2 keer totaal gewijzigd.
Volvohistorie: 244-245-440-850-V70-V70-S60-XC70-XC70-245-S70-V70
Plaats reactie

Terug naar “Off Topic Algemeen”